Kampus Hadhari (Sekolah Pemikiran Tunjungan)

KAMPUS HADHARI (Sekolah Pemikiran Tunjungan) adalah sebuah laman yang mengumpulkan senarai blog & bloggers yang berjuang secara sukarela tanpa mengaut keuntungan. Jika kedapatan mana-mana ahli Kampus Hadhari yang terdakwa di bawah Auku dan lain-lainnya, warga KAMPUS HADHARI akan berusaha melindungi dan memberi khidmat nasihat kepada mereka.


HEP ingin tunjuk kuasa dalam isu Stupid Debate & Forum Palestin

Oleh Ali Bukhari Amir

4:50 a.m, 20 Julai 2007.

Pada malam ketika saya menulis surat Demokrasi Universiti Sudah Mati kepada Harakah edisi cetak & Harakahdaily, Ketua Penolong Pendaftar Nazru Ismail dan bekas TNC HEP USM Datuk Profesor Dr Jamaludin Mohaidin tidak pernah tahu amalan saya malam itu.

Amalan saya setiap kali menulis atau sebelum mengarang, ialah saya pohon kepadaNya agar tulisan ini mampu membuka hati dan fikiran khalayak untuk membuat perubahan di samping memohon supaya hati dibersihkan daripada riyak, ujub, sum’ah dan segalanya.

Jadi … alkisahnya, selepas saya menaip surat ringkas tersebut di bilik Berita Kampus itu, saya keluar dari bilik berita untuk mengendurkan urat saraf yang kuat berselirat dalam tubuh. Tiba-tiba, saya terasa Tuhan perhatikan saya daripada langit. Lalu, saya berdoa …

“Tuhan, aku mohon surat ini menambat perhatian HEP. Demi kebesaranMu, gerakkanlah hati mereka untuk menahanku di bawah Auku …” setelah doa ringkas, saya terus pulang ke desasiswa Indah Kembara.

Saya tahu, tak ada jalan lain lagi untuk bersemuka secara lelaki budiman melainkan saya mesti mencipta ruang ‘chaos’ atau membuat onar dan huru-hara, membangkitkan geram, mencabar sekali gus menampar ego kedua-dua pegawai HEP tersebut.

Saya yakin benar, bahawa Allah mendengar doa saya. Setelah itu, setiap kali selesai solat fardhu dan sunat, doa-doa itulah yang selalu saya wiridkan. Saya terus menunggu …

Satu hari, saya terima panggilan dari Jabatan Keselamatan. Ketua Pengawal Keselamatan telah meminta saya menemuinya. Rupa-rupanya, ia adalah berkenaan surat itu. Di atas meja beliau ada dua fail kuning bertajuk ‘Ibnuamir’ dan ‘SPF–Student Progresive Front’.

Encik Norizan sebelum menyerahkan surat yang tersiar di Harakahdaily itu, beliau minta saya mengesahkan sama ada ia benar-benar tulisan saya. Setelah membacanya, saya telah mengesahkan bahawa tulisan itu dan nama samaran ibnuamir adalah saya sendiri.

Kalau tidak silap, saya menggunakan nama penuh dan bukannya nama samaran. Harakah dan Harakahdaily mungkin mahu menyelamatkan saya, lalu mereka menggunakan nama samaran. Apa-apa pun, saya ucapkan jutaan terima kasih kerana menyiarkan surat itu.

Ahmad Lutfi Othman pernah menghubungi saya sebanyak dua kali mengenai isu ini. Dia juga pernah bertanya, “Kenapa saudara mengaku? Adakah saudara dipaksa mengaku?”

Malah, ramai juga yang hairan kenapa saya begitu mudah mengaku. Adakah saya ditekan sehingga dipaksa mengaku? Soalan rakan-rakan ini seperti memperlihatkan sikap mereka yang suka baling batu sembunyi tangan.

Saya bukan sekadar baling batu, malah tindakan ini bagaikan pengebom berani mati. Kita akan masuk dalam bilik siasatan dan dipaksa agar tidak mendedahkan isi siasatan kepada awam. Mana boleh! Tidakkah HEP tahu bahawa saya telah berjanji dengan Tuhan untuk ‘mengebom’ HEP pada malam saya menulis surat tersebut?

“Kenapa awak tidak boleh diam saja?” sambil tangan kanan Encik Nazru memberi isyarat ‘zip mulut’ di bibirnya. Dia amat risau dengan tindakan pelajar yang memberi kenyataan media. Beliau terpaksa menanggung risiko ini kerana terpaksa berdepan dengan saya.

Dalam realiti USM pada ketika itu, suasana ketakutan begitu mencengkam. Lalu suasana inilah yang menyebabkan HEP berasa sentiasa selamat apabila mereka menangkap siswa.

Lalu, saya berwirid: “Kalau HEP sudah berani menahan saya, ertinya mereka gali lubang kubur mereka sendiri!” Saya lihat, ‘wirid Melayu’ ini memang membakar semangat serta menumbuhkan kekuatan jiwa di samping wirid yang dibekalkan ‘guru-guru tersembunyi’.

Kepada Ketua Penolong Pendaftar, inilah jawapan ke atas soalan tuan sejak 2005. Soalan tuan: “Kenapa anda tidak boleh diam saja? Kenapa mahu timbulkan polemik?” Jawapan: “Ini kerana, saya menulis dengan niat menjebak HEP, khasnya dua pegawai atasannya!”

Sebab itu saya mengaku saya yang menulis dan sebab itu saya enggan melarikan diri dan sebab itulah saya menghubungi semua media dan akhbar-akhbar. Itu saja. Mungkin yang ada dalam fikiran HEP sejak dulu, kini dan selamanya, pelajar takut untuk mendedahkan masalah dalaman universiti dengan memakai nama samaran.

Kepada kedua-dua mereka yang selalu memantau penulisan saya hingga kini, saya ingin tuan-tuan berdua tahu bahawa saya telah mengikuti banyak kisah pimpinan pelajar yang diugut. Semua kisah ini meresahkan saya, kerana kebanyakan mereka mudah menyerah kalah dan menyerah lehernya untuk disembelih. Langsung tidak melawan.

Jadi, saya mahu lihat sejauhmana HEP boleh mengugut. Itulah antara tujuan kita menulis selama ini, iaitu dengan cara menjebak tuan-tuan berdua … Selama ini kita suka meratah pelajar yang rebung usia. Kini, rebung sudah tumbuh sebagai buluh. Hanya buluh punya ‘buku’ dan ‘ruas’. Hari ini, buluh itu berkata: “Kini, bertemu buku dengan ruasnya.”

Mungkin juga ada benarnya pepatah orang-orang tua: “Kalau mahu melentur buluh, mesti bermula dari zaman rebungnya.” Di dalam konteks HEP–Umno, Auku bagaikan perkakas guna melentur rebung-rebung dalam kalangan pelajar. Tapi, kali ini mereka cuma tersilap pilih. Sampai di luar universiti pun buluh itu masih melibas tangkas dengan angkuhnya!

Maaf, kerana kedengaran angkuh. Saya menulis dengan penuh kegeraman, garangan serta berbekalkan api dendam yang marak hingga merebak di segenap penjuru hati. Syukurlah, saya berjaya lolos daripada kepungan ujian ini dengan bantuan Allah. Ketika menulis ini, saya tidak tahu masih wujudkah pengebom berani mati?

Dengan jiwa pengebom berani mati, saya berbekalkan bom hujah dan peledak fakta yang telah dirantai di akal saya. Dalam bilik siasatan itulah hujah KPP berhasil ditumbangkan dengan Tuhan sebagai sumber ilham. Selepas siasatan, Malaysiakini, terus hubungi saya. Tidak sampai 24 jam, portal berita itu telah menyiarkan semua bom-bom fakta itu.

Pegawai HEP cukup susah hati apabila mendapat tahu, bahawa kita tidak mustahil akan mendedahkan semua isi perbincangan itu kepada wartawan dan media. Mereka berpeluh walaupun bilik itu berhawa dingin. Mereka gentar imej dan reputasi mereka merudum.

Walaupun ketika soal siasat mereka kelihatan tenang dan lancar bertanyakan soalan, enak mengunyah karipap berulamkan air teh dan Nescafe, (ni yang saya geram-pegawai ini tak semawa makan, minum walhal semua itu dibeli dengan PTPTN!), tetapi selepas siasatan meleleh peluh mereka bila saya sebutkan, kemungkinan saya tidak boleh berdiam diri.

Sentiasa ingat! HEP bagaikan Israel yang takut kepada pengebom berani mati. Israel suka kepada rundingan olok-olok, kemudiannya mencetuskan api sengketa antara Hamas serta Fatah. Jadi, Saya fikir, dalam universiti, kita perlu lebih ramai pengebom berani mati!

HEP perlu tahu bahawa saya berjanji dengan Tuhan untuk perjuangkan demokrasi. Fatwa Yusuf al-Qaradawi mengenai demokrasi telah pun saya tekuni dan saya bersetuju dengan al-Qaraqawi bahawa demokrasi adalah ruh serta semangat syura.

Ertinya membela demokrasi adalah termasuk dalam perjuangan membela salah satu sendi siasah Islam. Menjadi tugas pendakwah kampus atau pengebom ini untuk jelaskan ke atas pegawai HEP, alasan apa kita memerangi mereka. Beri penerangan hingga HEP faham.

Hidup membela demokrasi adalah satu kefardhuan dan jihad. Mati bagi mempertahankan demokrasi bernilai syahid.

Kepada rakan-rakan saya jelaskan – pengakuan dibuat dengan mudah tanpa paksaan dari Jabatan Keselamatan, kerana telah lama saya berhajat untuk berdepan dengan kedua-dua pihak atasan HEP; sasaran saya itu. Jika saya tidak mengaku, saya risau peluang berdebat dengan mereka akan luput.

Berhubung sikap saya mengaku menulis di Harakah ini, Lutfi menulis di dalam salah satu tulisannya sebagai berikut lebih kurang: “Jika beliau tidak mengaku bahawa penulisan itu adalah tulisannya, beliau sebetulnya boleh selamat dengan mudah. Tetapi sebagai seorang pelajar yang bertanggungjawab, beliau telah memilih untuk mengaku.”

Sampai setakat pembacaan ini, saya harap sidang pembaca, mahasiswa dan pelayar tidak lihat coretan ini seperti sikap membanggakan diri. Saya sebetulnya tidak suka berbangga. Tetapi, tujuan utama saya menulis ini sebagai dorongan kepada adik-adik mahasiswa dan untuk memberi respon ke atas dua peristiwa yang mengecewakan saya secara peribadi.

Iaitu, pembatalan demonstrasi ke atas bantahan ‘stupid debate’ di UM serta permbatalan Forum Palestin di UKM. Saya yakin, kedua-dua pimpinan HEP di UM dan UKM sangat gembira dengan sikap yang diambil oleh kalangan pelajar dan pensyarah di universiti ini.

Mereka berjaya membuktikan bahawa kuasa mereka masih teguh dan Auku itu masih lagi ampuh. Saya sekadar ingin bertanya, kalau mereka tegar melaksanakan demonstrasi aman itu dan masih meneruskan Forum Palestin tersebut, agak-agaknya apakah lagi yang boleh dilakukan oleh HEP? Sejauhmana sangat HEP boleh bertindak dengan Auku itu?

Tidakkah kita boleh lanjutkan demonstrasi dan forum tersebut? Dan kalau HEP tetap juga mengganggu, memanggil orang-orang tertentu dengan kononnya mahu teruskan siasatan, maka ertinya HEP sanggup menanggung risiko malu. Polemik akan makin berpanjangan.

P – O – L – E – M – I – K…Inilah yang kita mahukan, dan inilah yang HEP cuba elakkan termasuk para pegawai HEP seperti kes saya dulu. HEP amat takut dengan polemik yang boleh mendatangkan kerugian reputasi sekali gus mencederakan imej mereka sendiri.

Macam-macam hal dapat dilakukan. Kita boleh cetuskan ‘chaos’. Tindakan HEP batalkan Forum Palestin boleh ditafsir sebagai pro-Yahudi, pro Zionis, pro Israel dan tidak hormat kepada Malaysia dan Perdana Menteri sebagai Pengerusi OIC. Ingatlah, OIC ditubuhkan untuk membebaskan Palestin daripada cengkaman Yahudi Zionis.

Kepada HEP yang membatalkan demo aman sebagai bantahan ke atas Stupid Debate itu, kita boleh alunkan polemik yang lebih besar – HEP ghairah suburkan amalan seks bebas di dalam universiti. Kalau ada 10 blog yang menyerang HEP dengan cara ini, apakah kita yakin Idealis Mahasiswa mampu melawan arus gelombang dan badai polemik ini?

Tambahan pula dalam isu forum Palestin yang dibatalkan itu, saya dapat rasakan ‘chaos’ dan polemik itu akan lebih besar dan memihak kepada kita. HEP tiada jiwa besar kerana gagalkan forum gara-gara panelisnya. Pada kita, sesiapa pun boleh berbicara hal Palestin.

Adakah ini cerminan minda kelas pertama? Adakah sikap ini mewakili pemikiran hadhari dan bertamadun tinggi? Banyak lagi penghinaan demi penghinaan boleh dikecam ke atas pemikiran HEP ini. Tapi, semua ini boleh dilaksanakan jika kita bersatu untuk timbulkan gegaran ‘chaos’ dan polemik yang memihak kepada kita.

Kalau kita bertahan, alangkah baiknya. Biar sampai Kementerian Pengajian Tinggi Datuk Mustapha Mohamed campurtangan. Jika boleh, biarlah ditahan dan kes itu diketahui PM. Tapi, ramaikah yang mahu dan mampu pergi bertindak sejauh itu?

Kita mesti berazam menjadikan HEP berasa menyesal kerana menangkap kita. Inilah satu pengajaran dan pengiktibaran supaya mereka tidak terlalu angkuh, biadap dan kurang ajar kepada pelajar dan pensyarah lagi hendaknya.

Tetapi, yang kerap saya dengar adalah suara-suara agamawan yang menyeru ke arah taat kepada pemerintah. Atau, ada seruan jihad yang bergema dalam usrah sahaja. Jihad yang terbaik adalah ucapan adil ke atas penguasa yang zalim, demikianlah kata ustaz-ustaz itu.

Tapi, laungan jihad dalam usrah tadi terputus alunan gemanya di luar usrah. Mereka pula bungkam seribu bahasa. Dahinya sujud di atas sejadah, hatinya sujud kepada pemerintah!

Bagaimanapun, saya memuji sikap berani pelajar yang bertanya dengan Dr Adham Baba. Tetapi, kita boleh memalukan mereka ini dengan cara yang lebih baik lagi. Tidak adakah antara anda yang menyimpan fail video rakaman ucapan beliau melalui telefon bimbit?

Jika ada, sila serahkan kepada media-media alternatif. Sentiasa bersedia untuk memantau ucapan-ucapan menteri di universiti. Buat rakaman, aturkan orang tertentu untuk bertanya dan rakamkan segalanya. Demikian kalau melawan, lengkap dengan senjata blog, telefon bimbit dan segala kemudahan. Biar orang tahu apa yang berlaku di universiti anda.

Saya berharap, Harakah edisi cetak dapat membuka semula ruangan kampus yang pernah mereka mulakan dahulu. Kini, ruangan itu tidak wujud lagi. Harakah Daily juga mungkin dapat mewujudkan ruangan khas mengenai kampus juga.

Biarlah pensyarah, pelajar dan pengebom berani mati ini dapat menyerang pegawai HEP melalui ruangan ini.

Saya berharap, kedua-dua kes di UKM dan UM ini menjadi pengiktibaran kepada pelajar dan pensyarah supaya lebih tegar dan berani mendepani seribu satu macam ancaman serta tribulasi dalam universiti.

Sepertinya, dalam kes ‘Stupid Debate’ dan Forum Palestin ini, semakin mengesahkanlah bahawa gabungan Auku – HEP telah berhasil merobohkan benteng ‘kebebasan bersuara’ dalam kalangan mahasiswa dan ‘kebebasan akademik’ dalam kalangan pensyarahnya.

Walhal, gandingan Auku–HEP bukanlah kuat sangat. Ingatlah, hanya gandingan Taming Sari–Hang Tuah yang berhasil menumbangkan Hang Jebat. Kombinasi Auku–HEP bukan kuat sangat seperti gandingan Taming Sari – Hang Tuah.

Hanyalah mereka yang terlalu lemah akan mudah rebah dan terpedaya dengan kombinasi rapuh tersebut. Kepada hulubalang kampus, janganlah menjatuhkan maruah kita di depan ‘hulumangkuk’ Auku dan ‘mangkuk hayun’ HEP.

22 Julai 2007, 4:26 petang.
Sekolah Pemikiran Kg Baru

Semakan kedua: 24 Julai 2007, 3:34 a.m.

0 Responses to “HEP ingin tunjuk kuasa dalam isu Stupid Debate & Forum Palestin”

Post a Comment


Web This Blog

Ruang Bersembang
XML

Powered by Blogger

make money online blogger templates


ibnuamir@yahoo.com