Kampus Hadhari (Sekolah Pemikiran Tunjungan)

KAMPUS HADHARI (Sekolah Pemikiran Tunjungan) adalah sebuah laman yang mengumpulkan senarai blog & bloggers yang berjuang secara sukarela tanpa mengaut keuntungan. Jika kedapatan mana-mana ahli Kampus Hadhari yang terdakwa di bawah Auku dan lain-lainnya, warga KAMPUS HADHARI akan berusaha melindungi dan memberi khidmat nasihat kepada mereka.


Warkah kepada mahasiswa -1 (Darihal Parti Mahasiswa Negara)

Oleh Ali Bukhari Amir

Kalau tidak salah ingatan saya, sekitar tahun 1999 – 2000 – 2001, saya pernah menulis di dalam laman sesawang e-circle milik PKPIM tentang cadangan menubuhkan Parti Pelajar Malaysia (PPM). Oleh kerana laman itu berbayar sekarang, maka tak dapat disemak lagi rekod tulisan itu. Ini kerana, saya tiada duit dan kad kredit bagi biaya keahliannya secara maya. Saya orang miskin, dulu, kini dan harapnya kemiskinan ini tak berpanjangan.

Sejauh ingatan saya, cadangan itu dikecam, mungkin dicemuh atau mungkin dipersoalkan berhubung sejauhmana relevannya parti itu. Ada juga yang menyokong dengan bersyarat; Presiden Abim pada saat itu akan menerajui parti tersebut. Tapi, itu cerita lama.

Malah ada yang menolak lantaran bertentangan dengan laluan prinsip perjuangan PKPIM yang bersifat Non-Partisan. Banyak lagi pandangan-pandangan peribadi yang tertolak dan ditolak sama ada di luar atau di dalam persatuan-persatuan pelajar.

Tapi, ada juga idea yang diterima dengan separuh masak dengan rasa ketakutan dan tidak ada keyakinan. Paling memenatkan, tidak kurang juga yang menciplak serta mempromosi idea itu sebagai kononnya idea mereka sendiri. Saya kenal siapa mereka itu dan saya tahu bahawa mereka tahu, yang saya tahu bahawa merekalah penciplak idea itu.

[Nota: Ketika menulis perenggan di atas, yakni sebelum menaip nota dalam kurungan ini, saya cuba meniru cemuhan A. Samad Ismail ke atas rakan-rakan seperjuangannya yang dahulunya tidak tergolong dalam kumpulan pejuang bangsa dan pejuang bahasa. Tambah beliau, sejak akhir-akhir ini saja mereka mula bercakap lalu ditonjolkan sebagai pejuang.]

Mungkin juga, ada pihak mendakwa bahawa beberapa kerat pendokong PKPIM menolak idea ini kerana ia bertentangan dengan prinsip Non-Partisan tadi. Maka, saya cuba minta pandangan orang-orang ISI di UKM yang sezaman dengan Abdullah Abdul Karim.

Kebetulannya mereka adalah rakan-rakan saya di Maktab Mahmud. Adalah, seorang dua yang menolak. Hujah yang diberikan ialah-mereka risau parti ini akan memecahkan PAS. Dan, ada banyak lagi hujah yang dikemukakan yang tidak sanggup saya tuliskan di sini.

Tidak adil dihumbankan tafsiran peribadi begini hanya berbekalkan pandangan bawahan Gamis dan PKPIM pada saat itu. Pandangan orang bawah tidaklah mewakili pandangan keseluruhan jemaah dan persatuan. Maka, dengan kudrat yang tak seberapa, idea itu pun tenggelam untuk beberapa lama. Dan, ia melonjak tiba-tiba dan saya melonjak kesukaan.

Dan marilah kita berbicara tentang hal penubuhan parti baru ini. Sudah tentu saya sokong parti ini 300%. Bagai nak gila saya menyokong parti ini. Malah, akan saya pertahankan ia dengan seluruh kekuatan dan segenap jiwa raga saya … Insya Allah Ta’ala.

Terus-terang sajalah, idea penubuhan parti ini, adalah berdasarkan kekecewaan. Dan saya pun termasuk dalam golongan itu juga. Kecewa dan patah hati ketika melihat Auku tidak pernah dibatalkan melalui Parlimen sejak kelahirannya pada tahun 1971.

Di tempat manakah ia lahir? Siapa bidannya? Sperma dan ovumnya bermuara dari mana? Siapakah yang bertanggungjawab mengasuhnya? Siapakah yang membelai akta ini serta menguatkannya dengan vitamin kebencian dan menyuapkan zat-zat ketakutan yang bakal menumbuhkan kekuatan Auku? Mahasiswa kita diserang histeria sejak itulah …

Biar saya jawab satu-persatu berasaskan pandangan jujur dan ikhlas. Pandangan ini tidak dipengaruhi oleh sesiapa. Ia lahir di Parlimen, bidannya adalah seorang Menteri Pelajaran yang bernama Dr Mahathir. Sperma sokongan dan ovum bantahan berjalin di antara suara pembangkang dan kerajaan sehinggalah diperanakkan anak luar nikah bernama Auku.

Hasil senggama, lantunan suara pembangkang dan kerajaan yang bergema dalam Dewan Rakyat itu telah melahirkan pelbagai tokok tambah pindaan lagi bagi menguatkannya.

Ia membesar dan dimanjai dibelai diasuh oleh TNC-TNC HEP yang sering menyuapkan benih-benih ketakutan ke dalam batang tubuh mahasiswa. Dan benih-benih ketakutan ini telah pun mengembang lalu mengganas, membuas sehingga menyebabkan histeria dalam kalangan mahasiswa dan pensyarah. Di atas ketakutan terhadap lembaga pontianak Auku inilah timbulnya semacam kekuatan dan keperkasaan TNC-TNC HEP.

Di manakah hantu penanggal mula beroperasi? Ia bermula ketika seorang manusia yang telah menyatu jiwanya dengan kuasa jahat sedang tidur. Ketika inilah, kepala manusia itu tadi akan tercabut lalu mencari mangsa di waktu malam. Bagaimana orang kampung cuba menewaskan hantu ini? Iaitu, dengan cara membalikkan tubuh manusia tadi supaya tidur meniarap. Selesai beroperasi, kepala manusia (hantu penanggal) ini akan kembali ke asal.

Pada ketika inilah insan yang menyatu dengan kuasa jahat ini akan terperangkap apabila wajahnya telah ‘dipasangkan’ ke belakang tubuh badan. Demikian petua yang dibekalkan oleh orang-orang tua kita pada zaman dahulu.

Auku sememangnya berpuaka. Kalau tidak, tentulah ramai yang tidak takutkan akta itu. Di mana Auku lahir, maka di situlah jenazahnya akan disemadikan. Jadi, hal inilah yang cuba dikembangkan kepada abang-abang dan kakak-kakak anda dulu. Tapi, saya gagal.

Saudara-saudara,

Anda telahpun melangkah ke suatu daerah dan wilayah yang tidak pernah dijangkau pun oleh sesiapa sebelum ini. Tidak akan pernah ada orang yang terfikir di zaman saya untuk menubuhkan sebuah parti seperti ini. Semua ini berlaku kerana pelajar di zaman saya itu berjiwa kerdil dan sentiasa hinggap di benak mereka beberapa pertanyaan …

Mampukah kita menerajui sebuah parti? Siapakah yang akan menyokong kita nanti? Dan, apabila melangkah jangan lagi mengalah kerana anda sedang cuba mencipta sejarah.

Dalam usrah terdahulu, telah saya isytihar bahawa Nadim adalah putera Melayu pertama muncul dalam lipatan kenangan lalu membungkus sejarah silam sebagai pelajaran untuk putera-putera bangsa pada hari ini. Sebagai parti biasa yang baru muncul, kita tentu akan ditimpa kecelakaan sebagai mana anak-anak kecil biasa.

Tapi, kita bercita-cita besar untuk mati sebagai Nadim. Mati dibunuh di usia muda itulah suatu kemuliaan. Hari ini, para pembesar kita mula menaruh rasa curiga yang bermacam-macam terhadap kemunculan bayi ini, persis mimpi raja-raja yang zalim di masa lalu.

Musa dihanyutkan ke Sungai Nil agar selamat daripada tangan tentera Firaun dan Ibrahim disembunyikan dalam gua agar selamat daripada tangan Namrud. Bersuaralah atas nama keadilan, kebenaran dan kita akan sentiasa dilindungi Tuhan, insya Allah Ta’ala.

Yang kurang bernasib baik akan dibakulsampahkan, diletak di dalam longkang, mangkuk tandas dan kalau bernasib baik akan terus hidup bernafas dan terpelihara sehingga ke hari tua. Sebagai manusia, kita pasti mati. Dan mati itu pula ada dua macam. Mati secara baik atau sebaliknya. Umno, jika ia mati pada hari ini, maka ia mati dalam keadaan berdosa.

Kalau parti bayi ini mati, maka kematiannya dalam keadaan suci, bersih dan tidak pernah berdosa apa pun kepada rakyat. Hal ini yang kita harus perhatikan bersungguh-sungguh. Tiada cacat celanya parti bayi ini. Ia boleh hidup dan mungkin mati muda. Tiada celanya.

Yang saya risaukan di kemudian hari ialah apabila PMN akan berkuasa dan ketika itu dia cuma mengulang semula dan mencetak kembali helaian naskhah sejarah yang penuh titik hitam lama seperti yang pernah dicoret dan dilakar oleh parti tua di atas sekeping kanvas negara yang bernama Persekutuan Tanah Melayu, Malaya Merdeka sebelum ini.

Saudara-saudara sekalian,

Kritik dan saran ini akan disampaikan kepada mana-mana yang suka mendengarnya serta mahu pula memperbaiki keadaan. Parti-parti sebelum ini tumbuh atas nama kekecewaan. Dan, hal kekecewaan ini pun tiadalah salahnya dan tiadalah pula masalahnya.

Kekecewaan itu ada dua macam. Kecewa yang baik atau kecewa yang tidak baik. Tuhan pernah kecewa dan marah dengan umat-umat sebelum Nabi Muhammad. Akibat dari itu, mereka dimusnahkan satu persatu lalu digantikan dengan umat lain. Ini sunnatullah …

Hj Abdullah Pak Him dan Hj Ahmad Badawi tentu kecewa ke atas cucunya dan anaknya yang bernama Abdullah bin Ahmad Badawi bin Abdullah Pak Him. Abdullah Pak Him telah memberi tarikh kemerdekaan dan Ahmad Badawi berjuang menyuarakan masalah Palestin dalam mesyuarat parti. Hari ini, Allah telah berikan segalanya kepada Abdullah.

Tetapi, Abdullah ingkar dan tidak meneruskan perjuangan ayahnya dan datuknya. Ketika Abdullah diberikan jawatan oleh Allah sebagai Menteri Luar Negara, apakah yang telah dilakukan ke atas nasib umat Islam di Palestin khasnya kini negara ada nama dalam OIC?
Adakah Abdullah ada kesungguhan sama seperti datuknya untuk memerdekakan wilayah Selatan Thai? Tatkala Abdullah berucap merasmikan jambatan baru di selatan Thai baru-baru ini, beliau menyeru kerajaan Thai agar dapat melabur dalam projek ECER.

Apalah yang nak diharapkan ke atas Abdullah lagi jika pemikiran kapitalis, saudagar dan peniaga seperti ini bertapak dan bersarang di fikiran beliau? Beliau sudah tiada lagi nilai perjuangan seperti ayahanda dan nendanya. Terus-terang, saya kecewa dengan Abdullah!

Tidakkah Abdullah membaca ratapan rakyat Selatan Thai yang diluahkan melalui Buletin Utama TV3 ketika pilihan raya di negara gajah putih itu sedang berlangsung?

“Siapa pun yang memerintah, yang kita harap adalah keselamatan,” kata penduduk desa.

“Tentera telah sekat kawasan di sini sampaikan wakil calon pilihan raya kami tidak boleh masuk,” kata seorang wakil Parti Wehdah.

Segala yang tiada pada Abdullah Pak Him dan Ahmad Badawi telah diberikan Allah ke atas Abdullah sebagai Perdana Menteri dengan kedudukannya yang agak kemas di dalam OIC dan lain-lain pertubuhan di peringkat antarabangsa.

Apakah Abdullah tak mencermati semua ini di televisyen? Benar-benar saya kecewa dan kepada saudara-saudara inilah tempat saya lemparkan kekecewaan ini. Ini adalah kecewa yang baik, bukan kerana tidak mendapat tempat dalam parti, lalu menubuhkan parti baru.

Saudara sekalian,

Betulkan niat dan minta Tuhan campakkan keikhlasan. Insya Allah, satu perjuangan yang bermuara daripada keikhlasan tak akan pernah tumpas dan ditumpaskan oleh suatu kuasa apa pun, melainkan Allah sendiri yang mahu mencabut nafas dan nyawa parti bayi ini.

Telah lama kalian bersuara di Suhakam dan saudara bekalkan kitab pusaka yang berjudul penyelewengan PRK di kampus universiti tertentu, dan kitab pusaka itu tak pernah dibaca pun oleh sesiapa di dalam Parlimen. Kini, kita perlu masuk ke dalam dan membacanya!

Biarkan lagu-lagu taranum yang didengungkan dari kitab itu mengganggu lena mereka. Tangan inilah yang menaip dan menulis berita mengenai perjuangan saudara dan tangan ini jugalah yang akan berterusan memanjangkan hasrat saudara yang murni itu.

Dan tangan inilah yang sentiasa bersedia menyampaikan teguran kepada saudara jika ada kepincangan yang berlaku di dalam parti bayi ini.

Tuhan, saksikanlah bahawa aku telah menyampaikan …

REVOLUSI SAMPAI MATI …

HIDUP … BERAKSI … BERPARTI … BIAR MANDIRI …

http://www.youtube.com/watch?v=X6vEsJVVToQ

Sekolah Pemikiran Kg Baru
5:19 pagi, 9 Januari 2008.

0 Responses to “Warkah kepada mahasiswa -1 (Darihal Parti Mahasiswa Negara)”

Post a Comment